PDA

View Full Version : Koristi vježbanja pri mršavljenju

Hrvoje
19-10-2006, 17:02
Pretpostavljamo da kada smanjujete tjelesnu težinu, ne želite gubiti mišiće nego masno tkivo. Ukoliko samo smanjite unos kalorija i ne bavite se fizičkom aktivnošću. Gotovo sigurno ćete početi gubiti mišiće.

To će vas razveseliti jer kada pogledate na vagu, nakon prvih nekoliko dana "dijete" izgubiti ćete vodu iz tijela (što je nekoliko kila manje) onda ohrabreni vrhunskim rezultatom i dalje ćete biti na smanjenom unosu kalorija. No, bez vježbanja prvo će tijelo početi topiti mišiće, jer ukoliko ne vježbate najmanje su potrebni mišići, a osim toga lakše je razgraditi protein iz mišića nego mast.

Tu tek nastaje problem. Vi želite sagoriti više kalorija, sagorijevači kalorija su mišići ukoliko ostanete "bez mišića" ostali ste bez sagorijevača kalorija. Napravili ste si medvjeđu uslugu. Rezultat toga je da ćete prestati mršaviti i usporiti će vam se metabolizam. Što dovodi do poznatog yo-yo efekta. Kada počnete opet jesti sve će se primati na vas zbog usporenog metabolizma.

Vježbanjem ne samo da ćete zadržati više mišića (oni ipak odlaze, ali puno manje) koji troše kalorije, nego ćete i ubrzati metabolizam i vježbanjem potrošiti extra kalorije.

Znači ukoliko vježbate u procesu mršavljenja dvostruko brže ubrzavate skidanje masnih naslaga. Naravno to će se pozitivno odraziti na kompletno vaše zdravlje. Vježbanjem se poboljšava i inzulinska osjetljivost koja će vam isto pomoći pri gubljenju suvišnih kilograma.

Maksimama
24-10-2006, 13:01
A što ako nakon vježbanja poklopamo par čokoladica?? Jel se prime odmah ili kasnije?:D

Hrvoje
24-10-2006, 13:12
Ukoliko je vježbanje bilo porpilično intezivno, onda se može par čokoladica, ali ne previše. Ako je vježbanje bilo slabijeg inteziteta, onda se isto može koja čokoladica ali manje nego kada je intezivnij trening bio u pitanju.

Prima se kada nema treninga i jedu se čokoladice i slatkiši ili navečer prije spavanja onda se fino primi, no ako je večernji trening prethodio onda se može pojesti koja. Nije to uopće opasno ako se u pravo virjeme konzumira, čak može biti i korisno.:)

Maksimama
02-11-2006, 15:02
eto ti ga na, a kaj ak si planirao na trening, ali baka servis počne šmrcati i otpadne trening, a već si pojeo 3-4-5 čokoladica na kredit???:p :D

Hrvoje
03-11-2006, 10:29
Kao i svaki kredit. Nabija ti kamate, ako ćesto uzimaš na kredit kamate se gomilaju. U ovom slučaju u glavnom u predjelu abdomena ili bokovima.

Šalu na stranu, čokoladice sa visokim glikemijskim ondeksom može samo iza treninga kada su mišići jako gladni i treba im brzo glikogen. Može i prije, ali ako se nešto ispriječi i nema treninga, onda... :eek:

Maksimama
05-11-2006, 20:51
ovih par dana je onda bilo samo :eek: :eek: :eek: :eek: :eek:

Sportikus
18-04-2007, 12:51
Bitno je naglasiti da trening redukcije mora trajati minimalno sat vremena. Dakle ako želite smršaviti treba se baviti aktivnošću oko sat vremena. Tempo i intenzitet ne moraju biti veliki, dakle umjereni trening. Puno je vrsta i načina na koje se može primjenjivati trening redukcije (u teretani, trčanjem, plivanjem, vožnjom bicikla..). Važno je naglasiti i to da je količina mršavljenja odnosno reduciranja nebitne masti odnosno potkožnog masnog tkiva. Zašto baš sat vremena? Zato što se energija iz masti dobiva tek nakon 30-40 minuta aktivnosti, što znači da naš organizam u prvih pola sata troši druge izvore energije koji su mu potrebni za rad.

basho
01-08-2007, 00:11
Pretpostavljam da vožnja biciklom treba biti najmanje sat vremena bez prestanka, ali to ne znaci da ne mozemo stati na semaforu :)

Dilan Dog
07-01-2008, 11:26
Ukoliko je vježbanje bilo porpilično intezivno, onda se može par čokoladica, ali ne previše. Ako je vježbanje bilo slabijeg inteziteta, onda se isto može koja čokoladica ali manje nego kada je intezivnij trening bio u pitanju.

Prima se kada nema treninga i jedu se čokoladice i slatkiši ili navečer prije spavanja onda se fino primi, no ako je večernji trening prethodio onda se može pojesti koja. Nije to uopće opasno ako se u pravo virjeme konzumira, čak može biti i korisno.:)

tocno si to rekao :) najbezopasnije je pojesti nesto slatkog,tko mora..poslije treninga s utezima,odnosno u pravo vrijeme.A mislim da bi najbolje bilo poslije treninga osim par kockica slatkog :) bilo najbolje u shaker puknuti 50-60 grama glukoze,pomjesati s vodom i rijesen problem.
a sto se tice dijete..
ja vec dvije godine upraznjavam u fazi definicije malo brze hodanje, umjesto trcanja.I mogu reci da puno sporije skidam masnoce,ali ono sto mi je puno,puno bitnije ,a to je,sto ne popusim toliko na volumenu mishica.
k tome i na treningu u teretani se posteno oznojim..tako da u sprezi s prehranom,laganim/brzim hodanjem i teranom to ide dosta dobro.Inace hodam
po 60min. ujutro na prazan zeludac.
Tijelo tako odmah pocne trositi masti,a posto je hodanje u pitanju,a ne trcanje,i mishici se sporije trose.

Dilan Dog
07-01-2008, 11:33
Bitno je naglasiti da trening redukcije mora trajati minimalno sat vremena. Dakle ako želite smršaviti treba se baviti aktivnošću oko sat vremena. Tempo i intenzitet ne moraju biti veliki, dakle umjereni trening. Puno je vrsta i načina na koje se može primjenjivati trening redukcije (u teretani, trčanjem, plivanjem, vožnjom bicikla..). Važno je naglasiti i to da je količina mršavljenja odnosno reduciranja nebitne masti odnosno potkožnog masnog tkiva. Zašto baš sat vremena? Zato što se energija iz masti dobiva tek nakon 30-40 minuta aktivnosti, što znači da naš organizam u prvih pola sata troši druge izvore energije koji su mu potrebni za rad.

tocno tako !
inace je meni najgluplji oblik cardia na nepomicnom biciklu,ili orbitrek :)
umrem od dosade,a na biciklu povrh svega moram imati puls preko 130,tako da ganjam ko manijak u prazno,a ekipa koja cita novine i lagano okrece misli da sam zabrijao,ili da nisam normalan :)

Hrvoje
07-01-2008, 17:32
Jesi mjerio koliki ti je rad srca pri brzom hodanju. Recimo meni nikada nije prelazilo 120 otkucaja, a sa takvim treningom baš i nisam bio zadovoljan pri gubljenju kila. Dok, kad bi trčao, čak i lagano bilo bi oko 140, a to mi je bilo malo previše, jer se mišići tope kao ludi.

Dilan Dog
07-01-2008, 21:33
Jesi mjerio koliki ti je rad srca pri brzom hodanju. Recimo meni nikada nije prelazilo 120 otkucaja, a sa takvim treningom baš i nisam bio zadovoljan pri gubljenju kila. Dok, kad bi trčao, čak i lagano bilo bi oko 140, a to mi je bilo malo previše, jer se mišići tope kao ludi.

stvarno nisam mjerio,ma uglavnom nije to nista strasno,meni je bilo bitnije
da je na prazan zeludac(ujutro) ,odnosno da je slabog intenziteta.
Kao sto kazes,tope se mishici..ovako se tope manje :)
i je,sporo je to sve cca 500-700 kalorija,ali ja i preko godine pazim da se nesto
pretjerano ne zamastim,a na defki nisam nikada isao ispod nekih 9-10% bf-a
mozda ove godine napravim neku kuru ,vidjet cemo..pa se s time uopce necu zamarati.

Jesi li isprobavao preko ljeta neki HIT mjesto klasicnog cardia ?

Vlatka
07-03-2008, 08:02
Jučer sam bila na badmintonu na Velesajmu...
Jaaako mi se dopalo više stoga što osjećam lagane muskulfibere u predjelima gdje sam ih u neku ruku i trebala (struk i guza) :)

Dilan Dog
09-03-2008, 12:21
Jučer sam bila na badmintonu na Velesajmu...
Jaaako mi se dopalo više stoga što osjećam lagane muskulfibere u predjelima gdje sam ih u neku ruku i trebala (struk i guza) :)

hehe bit će nešto od tebe :)

kako je s terminima na velesajmu ? sve bukirano ili nema nikakvih problema oko tajminga ?

Vlatka
09-03-2008, 14:14
Što se termina tiče, treba biti uporan i svako malo nazivati jer uvijek netko rezervira pa odustane. Čekali smo oko tjedan dana, ali ja razmišljam o nekom planu jer moguće je unaprijed uzeti za cijeli mjesec i više...

Full pozitivno, zabavno i korisno

Hrvoje
11-03-2008, 11:31
stvarno nisam mjerio,ma uglavnom nije to nista strasno,meni je bilo bitnije
da je na prazan zeludac(ujutro) ,odnosno da je slabog intenziteta.
Kao sto kazes,tope se mishici..ovako se tope manje :)
i je,sporo je to sve cca 500-700 kalorija,ali ja i preko godine pazim da se nesto
pretjerano ne zamastim,a na defki nisam nikada isao ispod nekih 9-10% bf-a
mozda ove godine napravim neku kuru ,vidjet cemo..pa se s time uopce necu zamarati.

Jesi li isprobavao preko ljeta neki HIT mjesto klasicnog cardia ?

Navodno HIT ubrzavajače metabolizam, nisam ga isprobavao jer mi je priznam psihički prenapet. Dok lagano trčkaram mogu rzmišlajti o poslu i o tome što trebam napraviti kad je HIT u pitanju onda razmišljam samo kako do zraka doći. :)

Dilan Dog
26-03-2008, 19:17
Navodno HIT ubrzavajače metabolizam, nisam ga isprobavao jer mi je priznam psihički prenapet. Dok lagano trčkaram mogu rzmišlajti o poslu i o tome što trebam napraviti kad je HIT u pitanju onda razmišljam samo kako do zraka doći. :)

tako nekako :D neprestano si uspuhan i trudiš se doći do zraka.
Tako da ja sada napadam novom tehnikom :p 10 min.laganog trčanja,pa 1-2minute HIT-a,i tako nekoliko puta naizmjenice u sklopu jednoga sata.
Ja također dosta razmišljam,o svemu ..dok trčim ..a negdje sam pročitao istraživanje koje govori da se dnevni stres,i općenito stres najbolje "ispire"
tijekom trčanja,ali bitno je napomenuti da to vrijedi samo za zadnjih 10-15 minuta kad se boriš sam sa sobom i dok ti sline cure..i svaka košćica boli i trne.Kao to su trenuci koji su po nekim stručnim analizama "najbolji" antistrs regulator.
Probati ću pogledati pa možda negdje nađem link na studiju :)

aaddoo85
04-05-2008, 19:25
ma ljudi samo manje hrane..........a sto vise trcanja kroz prirodu nista u zatvorenom prostoru..........

Hrvoje
05-05-2008, 09:21
tako nekako :D neprestano si uspuhan i trudiš se doći do zraka.
Tako da ja sada napadam novom tehnikom :p 10 min.laganog trčanja,pa 1-2minute HIT-a,i tako nekoliko puta naizmjenice u sklopu jednoga sata.
Ja također dosta razmišljam,o svemu ..dok trčim ..a negdje sam pročitao istraživanje koje govori da se dnevni stres,i općenito stres najbolje "ispire"
tijekom trčanja,ali bitno je napomenuti da to vrijedi samo za zadnjih 10-15 minuta kad se boriš sam sa sobom i dok ti sline cure..i svaka košćica boli i trne.Kao to su trenuci koji su po nekim stručnim analizama "najbolji" antistrs regulator.
Probati ću pogledati pa možda negdje nađem link na studiju :)

Izgleda da je ključ u tome da se umoriš ko pas, onda se mišići opuste. Pa je čovjek opušten. Po toj filozofiji je to ok. Makar mislim da se ne treba baš ubiti od trčanja.

Natalie
12-05-2008, 09:53
Ljudi moji, evo ljeto nam je pred vratima! Samoj sebi sam obećala da ću početi vježbati, a nikako da se natjeram...Kao počnem, i nakon 2 dana jednostavno odustanem! KAKO SE MOTIVIRATI?!? Svaki dan gledam u orbitrek u stanu i govorim si, e danas ću početi...ali KASNIJE, nemam sad vremena, moram ovo, ono...i od toga ne bude ništa!!

Helen
12-05-2008, 21:06
Kako to misliš, kako se motivirati? Zar ćeš dopustiti sebi da ne zasjaš u punom sjaju? Malo truda danas, puno samopouzdanja sutra. Najteže je početi, jednom kad kreneš dalje ide samo.
Te orbi-stvarčice su zabavne, osobito uz glazbu. Uz glazbu sve ide lakše i zabavnije.

kamiondzija
30-03-2010, 09:30
Ja prije svega cesce idem u teretanu,i time sebe pokusavam odrzavat u kondiciji...za spaljivanje masnog tkiva mislim da je najpreporucljivije koristit traku za trcanje(ako je hladno vrijeme),ili kucni bicikl.. :)