PDA

View Full Version : Montažne kuće

mad max 04
27-03-2007, 12:04
U Hrvatskoj se najveći dio ljudi odlučuje na klasičnu gradnju, pa je montažnih kuća u ukupnoj gradnji manje od pet posto. Ipak, posljednjih se godina situacija počela mijenjati - montažnu gradnju investitori su počeli prepoznavati kao isplativo ulaganje. Razlozi su prije svega visoke cijene klasične gradnje: za vrijednost prosječnog dvosobnog stana s dnevnim boravkom od 65 četvornih metara na dobroj lokaciji može se kupiti nova montažna kuća (prizemlje i kat) površine od 100 do 130 kvadrata.

Najveći interes za kupnju pokazuju mlađe obitelji kojima su po visini cijene i po udobnosti montažne kuće daleko prihvatljivije, a moguće ih je kupiti i na bankovni kredit. Cijena četvornog metra montažne kuće može biti i 50 posto niža od cijene kvadrata novosagrađene kuće u klasičnoj gradnji, zaključak je nedavnog istraživanja oglasnika InfoNekretnine.
Naime, cijena četvornog metra montažne kuće kreće se između 300 i 850 eura po kvadratu, ovisno o proizvođaču i dovršenosti objekta, uz dodatne troškove za teren i gradnju betonskih temelja. Kvadratni metar klasično sagrađene kuće od cigle kreće se između 900 i 1100 eura, po sistemu ključ u ruke.

Cijena kvadrata takve kuće dijeli se na dva segmenta: na rad, koji stoji između 600 i 800 eura po četvornome metru, i na materijal, koji je oko 300 eura. Za stan u novogradnji treba izdvojiti između 1200 i 2000 eura, ovisno o gradu i lokaciji na kojoj se gradi. Montažne su kuće do 50 posto jeftinije od klasičnih, a postoji i velika razlika u standardima gradnje. Naime, montažne kuće uvijek su jednako kvalitetne, a klasična gradnja može znatno varirati, pa se njezina cijena može spustiti i ispod cijene montažne, ali uz mnogo nižu kvalitetu gradnje.

Rok trajanja prosječne montažne kuće je između sto i dvjesto godina, s time da proizvođači daju interesantna jamstva na svoje proizvode. Slovenski Marles daje 30 godina jamstva, a Krivaja daje 60 godina jamstva na bilo kakva oštećenja i 100 godina na stabilnost kuće. Prema specifikacijama zagrebačkog Domprojekta, toplinska izolacija u montažnim kućama je četiri do pet puta bolja od one u klasičnim; koeficijent izolacije kod montažnih kuća iznosi 0,2, a zid jednake debljine u klasičnoj gradnji ima koeficijent 1,5.

Ipak, montažna kuća ima rok trajanja, a klasična gradnja, uz dobro održavanje, može potrajati generacijama. Za kvalitetnu gradnju klasične obiteljske kuće potrebno je oko godinu dana, a za montažnu kuću dovoljno je između dva i četiri mjeseca, pa i manje, ovisno o vrsti.

U razvijenim zemljama montažne su kuće normalna pojava. U Švedskoj je 80 posto kuća montažno, a takve su i gotovo sve kuće na zapadnoj obali Sjedinjenih Država.

Najveća prepreka većoj potražnji u Hrvatskoj je “sindrom tri praščića”, odnosno strah od svega što nije klasična gradnja. S druge strane, montažne kuće imaju bolju iskoristivost prostora, bolju toplinsku izolaciju, jeftinije su i brže se grade.

Noah
27-03-2007, 13:07
U kojoj građevinskoj firmi ti to radiš!???:eek:

Kakav snažan referat, gotovo da bih odmah išao kupiti takvu kuću!!:)

Ali ipak cigla je cigla.

Maksimama
27-03-2007, 13:13
Da, cigla je SAMO cigla. Prošlo doba prašćića i vuka! Došlo novo doba s malo naprednijim razmišljanjem- gleda se na ekologiju, izdržljivost, ZDRAVLJE, ekonomičnost, toplinsku i zvučnu izolaciju i i i i i i....... a tu cigla gubi!

jebach
02-05-2007, 18:51
eVO MOJ MALI DOPRINOS O INFORMACIJAMA O MONTAŽNIM KUĆAMA U HRVATSKOJ
montažne kuće (http://montazne-kuce.info)

šal
11-08-2007, 22:01
ne kužim.. ja baš gledam o gradnjama kuća i najviše sam se orijetirala na cijene... gledala sam za montažne kuće, baš u domprojektu i marles.. i tako.. U dom projektu i marles su mi rekli da je montažna kuća po sistemu " ključ u ruke " od 650 - 850 €, zatim sam se raspitivala za gradnju ciglom, to su mi rekli da je gradnja kuće također po tom sistemu od 500 - 700€, a još sam pitala i u xella, za gradnju yitongom, oni su rekli da je gradnja, opet naravno " ključ u ruke" od 650€ na dalje..

Ne želim ulaziti u to što je kvalitetnije, a što nije.. samo želim reći da u biti nema neke pretjerane razlike u cijeni, tako se meni barem čini.. sve to dođe na isto skoro.. samo je ta montažna možda brže gotova.

Do tog sam ja eto zaključka došla

giga
18-09-2007, 13:28
Evo da malo ozivimo ovaj forum....
evo i ja krenu u izgradnju kuce,razmisljam trenutno o montaznoj. Bio za sada samo u dom projektu i tamo kuca Narcis dode oko 45.000 Eura i ima 97m2 netto do roh bau izvedbe. Nisam jos bio u agenciji 11 iz Rijeke.
Ja sam inace iz Rijeke,jel netko zna jos koju agenciju iz Rijeke za montzne kuce?
Je li netko zivi u montaznoj,da cujemo iskustva...

jebach
20-11-2007, 02:35
Evo da malo ozivimo ovaj forum....
evo i ja krenu u izgradnju kuce,razmisljam trenutno o montaznoj. Bio za sada samo u dom projektu i tamo kuca Narcis dode oko 45.000 Eura i ima 97m2 netto do roh bau izvedbe. Nisam jos bio u agenciji 11 iz Rijeke.
Ja sam inace iz Rijeke,jel netko zna jos koju agenciju iz Rijeke za montzne kuce?
Je li netko zivi u montaznoj,da cujemo iskustva...

gle kažem ti ovdje im aš sve o montažnim kućama montažne kuće (http://montazne-kuce.info)

giga
28-11-2007, 17:13
gle kažem ti ovdje im aš sve o montažnim kućama montažne kuće (http://montazne-kuce.info)

Jesam,to sam vidio....
Ma sada mi je montazna zadnja kada sam malo usporedio cijene. Moj izbor je za sada
1.Yton
2.Cigla
3.Nema tri
4.Montazna

Dilan Dog
07-01-2008, 11:46
evo i ja sam razmisljao o montaznoj kuci,ali u cemu je problem :)
recimo da bi kupio stan u gajnicam trebam izdvojiti 100.000 e. i dobio bi neku novogradnju od 60-70 kvadrata.Pa sam pomislio ,dobro,montazna kuca je ipak bolja solucija..pogotovo sto za 50.ooo e mogu kupiti jebeno dobru montaznu kucu.e,problem je u tome sto to i nije tako lako jer ja nemam para na bacanje,a bogami ni stari mi nije todoric..
uglavnom,samo da kupim zemljiste u pripizdini i opskrbim ga svim prikljucima,treba mi puno vise od 50.ooo e.+ montazna kuca+ namjestenje kuce,i to daleko prelazi
100.000 e. ,a ja cisto sumnjam da bi mogao u banci dobiti kredit preko 100.000e.
tako ,ili preostaje kupiti stan na periferiji,ili dobit na lotu pa kupit kucu,sjebano je to sve..afro

C-IP
10-02-2008, 09:12
evo i ja sam razmisljao o montaznoj kuci,ali u cemu je problem :)
recimo da bi kupio stan u gajnicam trebam izdvojiti 100.000 e. i dobio bi neku novogradnju od 60-70 kvadrata.Pa sam pomislio ,dobro,montazna kuca je ipak bolja solucija..pogotovo sto za 50.ooo e mogu kupiti jebeno dobru montaznu kucu.e,problem je u tome sto to i nije tako lako jer ja nemam para na bacanje,a bogami ni stari mi nije todoric..
uglavnom,samo da kupim zemljiste u pripizdini i opskrbim ga svim prikljucima,treba mi puno vise od 50.ooo e.+ montazna kuca+ namjestenje kuce,i to daleko prelazi
100.000 e. ,a ja cisto sumnjam da bi mogao u banci dobiti kredit preko 100.000e.
tako ,ili preostaje kupiti stan na periferiji,ili dobit na lotu pa kupit kucu,sjebano je to sve..afro

S obzirom na cijene, šator je jedina alternativa ;)

Dilan Dog
10-02-2008, 09:54
S obzirom na cijene, šator je jedina alternativa

ili kontejner :D
dobro,nije tako crno,ipak je ovo pozitiva forum :)
ali ono,htio bi i ja imati jednog dana obitelj i zivjeti Hrvatski dream :p
kad ono..shvatis..da moras imati dugacke prste da bi mogao imati pisljivu kucu !
koja glupost :confused:
netreba mi vila nego montazna kuca s malim travnjakom za koju ljuljacku i omanji rostilj nes ti luksuza ..

jel netko prodaje zemljiste u blizoj okolici zagreba,s realnom cijenom :D

C-IP
10-02-2008, 09:56
Čuj u okolici Karlovca se još uvijek može naći povoljno zemljište.

Dilan Dog
10-02-2008, 10:06
Čuj u okolici Karlovca se još uvijek može naći povoljno zemljište.

a daj mi reci koja je okvirna cijena kvadrata ?
ne bi imao nista protiv zivjeti u okolici karlovca :)

C-IP
10-02-2008, 10:10
a daj mi reci koja je okvirna cijena kvadrata ?
ne bi imao nista protiv zivjeti u okolici karlovca :)

Moram se raspitati, baš jedan frend planira nešto graditi. javim ti.