View Full Version : Kvaliteta vode
Sudeći po tekstu gore. Problemi sa vodom se tek očekuju. Kvaliteta vode u Zagrebu ovisi o kvalitete rijeke Save. S obzirom da je Sava sve zagađenija iz dana u dan, ne vjerujem da će baš biti najblistavije u budućnosti.
Dubrovnik ima sličan problem. Dubrovnik se napaja vodom iz rijeke Omble, no sticajem okolnosti iznad Omble koja izvire iz brda nalazi gradsko smetlište. Kada su obilne kiše voda iz smetlišta se spušta u Omblu koja tada postaje sve zagađenija. Što stvara problem u inače vrlo čistom i ugodnom kraju.
Ukoliko je to stanje u Dubrovniku promijenjeno bio bi sretan da me netko demantira.
Što se tiče vode u Zagrebu, mislim da ima više bazena za proizvodnju pitke vode. Čuo sam da neki djelovi Zagreba imaju bolju vodu, a neki lošiju.
Primjerice loša voda je navodno u Sesvetema i Novom Zagrebu.
Navodno postoji 12 bazena u Zagrebu iz kojih se dobiva voda. Svaki je za određeni dio grada. Najbolje prolazi sjeverni dio grada jer voda dolazi sa Sljemena. Dok je najgori dio južni jer voda ide iz Save. Osobno mene više zabrinjava klor u vodi nego bilo što drugo.
Nedavno je netko greškom u Samoboru iz bazena ispustio vodu u riječicu Gradnu koja je vrlo čista i ide korz Samobor. U Gradni žive pastrve, no kada je došao klor iz bazena skoro sva riba je uginula u riječici. Ako od klora ugibaju ribie, to znači da se i mi lagano trujemo.
Nije mi jasno da nisu čuli za pročisčavanje ozonom. Puno bolje zdravije i jeftinije.
snow girl
07-02-2007, 12:45
Ozoniranje je još uvijek science fiction za Hrvatsku. Lakše je pljunuti milione na nogometno igralište nego modernizirati pročišćavanje pitke vode. Kloriranje se provodi zadnjih sto godina i bilo je super rješenje za dizenteriju i ostale trbušne zaraze. Međutim, zadnjih godina je objavljeno puno znanstvenih radova o povezanosti klorirane vode i tumora, pogotovo mokraćnog mjehura.
Ja bih svima preporučila filtriranje vode za piće (britta, ozon ili zepter), bolje išta nego ništa.
ok čitam ovo sve i razmišljam kako da provjerim kavlitetu vode koju pijem ali bez da zovem gradske službe i ne znam koga već. Ma zapravo nisam se nigdje evo do sada baš detaljno informirala i mislim možda bi me mogli uputiti. Živim u kući i nemam gradski vododvod kao ni brdo naselja u okolici Zagreba, što znači da pijem vodu direktno iz zemlje.... !? Čak mislim da je to možda i bolja opcija od gradskog vodovoda, ali... voljela bi provjeriti.
peterosanos
03-04-2008, 21:43
Nakon što sam ovo pročitao, definitivno ću morati provjeriti kvalitetu pitke vode. Nadam se da će rezultati biti OK...
sto se tice vode u Bosni i Hercegovini 0 poena :D
vBulletin® v3.8.0, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.