PDA

View Full Version : Obrnuta osmoza

Val
07-11-2007, 09:42
Doba dan svima!

registrirala sam se na forum jer me zanima ovo pitanje koje se poteže u zadnje vrijeme u našoj metropoli, a odnosi se na pitku vodu :cuger:

dakle dali je naša voda iz slavina pitka ili nije???

ja sam mišljenja da je, ali opet me kopka :confused:

Tako da sam došla do informacije da je jedan uređaj nazvan "vodateh aquanira ultra" odličan za primjenu u kućanstvu u smislu pročiščavanja vode za piće.

E, sad mene zanima dali se je netko susreto sa tim uređajem, dali ga možda koristi, ima nekih iskustava sa time i dali je uopće korištenje tog ili sličnih uređanja postalo stvarno nužno ili je i to samo još jedna otmica novaca iz naših novčanika? :rolleyes:

Da ovaj uređaj radi po principu obrnute osmoze, te se navodno koristi u americi u NASI, naime pomoću njega se može urin pretvoriti u vodu i koriste ga astronauti, to je meni tako rečeno!

megi-zg
08-11-2007, 19:34
Doba dan svima!

registrirala sam se na forum jer me zanima ovo pitanje koje se poteže u zadnje vrijeme u našoj metropoli, a odnosi se na pitku vodu :cuger:

dakle dali je naša voda iz slavina pitka ili nije???

ja sam mišljenja da je, ali opet me kopka :confused:

Tako da sam došla do informacije da je jedan uređaj nazvan "vodateh aquanira ultra" odličan za primjenu u kućanstvu u smislu pročiščavanja vode za piće.

E, sad mene zanima dali se je netko susreto sa tim uređajem, dali ga možda koristi, ima nekih iskustava sa time i dali je uopće korištenje tog ili sličnih uređanja postalo stvarno nužno ili je i to samo još jedna otmica novaca iz naših novčanika? :rolleyes:

Da ovaj uređaj radi po principu obrnute osmoze, te se navodno koristi u americi u NASI, naime pomoću njega se može urin pretvoriti u vodu i koriste ga astronauti, to je meni tako rečeno!

Moja obitelj koristi uređaj koji filtrira vodu obrnutom osmozom i jako smo zadovoljni. S obzirom na sva pisanja o zagađenjima vode i radi očuvanja zdravlja, smatrali smo da na nam je taj uređaj nužan. A otmica novca iz našeg novčanika??? Kupovina vode u trgovini ( kakve kvalitete?) daleko je skuplja i ne pokriva sve potrebe.

Val
14-11-2007, 07:00
Mi smo odustali od tog uređaja i sad nam je u razmatranju Ozonator vode :)

mislim da definitivno nešto treba poduzeti glede pitke vode ali nebih baš htjela dati brdo love na brzaka, pa sad proučavamo (cijela obitelj) :cool:

Hrvoje
16-11-2007, 15:34
Mi smo odustali od tog uređaja i sad nam je u razmatranju Ozonator vode :)

mislim da definitivno nešto treba poduzeti glede pitke vode ali nebih baš htjela dati brdo love na brzaka, pa sad proučavamo (cijela obitelj) :cool:

Zašto ste odustali od obrnute osmoze??

Marko
18-11-2007, 16:29
Ako nekoga zanimaju dodatne informacije o obrnutoj osmozi(trenutno najmodernija tehnologija na području pročiščavanja pitkih voda) neka mi se slobodno obrati na email ili 098216694

I da situacija sa stanjem voda u Zagrebu je daleko od *idealne* ,a svi koji ne vjeruju u to neka se obrate nekome sa Rudarsko geološkog fakulteta ,te pitaju do kakvih saznanja je došao Docent Zoran Nakić(sa tog fakulteta) o stanju izvora pitke vode na području Zagreba(svi zagađeni) te u kojem roku će Zagreb Službeno ostati bez Pitke Vode.

http://www.javno.com/hr/zagreb/clanak.php?id=88711

Val
19-11-2007, 13:38
Zašto ste odustali od obrnute osmoze??

prvenstveno zbog same cijene uređaja!

a, mislim da ima i drugih načina za pročiščavanje vode :)

Marko
19-11-2007, 15:25
Uvijek postoji opcija kupovanja izvorskih voda(Jana,Bistra,Studena....) koje kostaju cca 5 kn/lit
Ako uzmete u obzir da prosjecnom covjeku treba dnevno 2,5 lit vode(cca 30 % pice+70% kuhanje) za prosjecnu četveročlanu obitelj=

5*2,5*4=50 kn *30 dana = 1500 kn /mjesec(18000 godisnje)..(Ima jeftinijih varijanti kupovine na galone ,ali i dalje je cifra strasna)

PS. Kuhanje unistava samo bakterije i vitamine ali NE i otrove,metale ..etc(kojih zapravo dugim kuhanjem ima samo u vecoj koncentraciji posto H2O isparava ,a SVE ostalo ostaje)

Hrvoje
25-02-2008, 15:37
Evo, došao sam do nekih podataka koji baš i ne idu u prilog obrnutoj osmozi.

Problem je taj što obrnuta osmoza eliminira sve minerale u vodi koji su prijeko potrebni za život. Voda bez minerala gubi svoju lužnatost pa voda postaje kiselkasta što je loše jer narušava naš PH u krvi. Zapravo izgleda da ta voda i nije baš zdrava za piti.

Puno bolji su mehanički filteri koji odstranjuju štetne tvari, a ostavljaju minerale u vodi.

Vesna
05-04-2008, 07:43
Imam ponudu od tvrtke Vodateh iz Rijeke za uređaj Viaqua koji oslobađa vodu od kamenca ali ostavlja minerale u njoj. S obzirom da je cijena poprilična zanima me da li je netko čuo nešto o tom uređaju i kakvi su komentari?

Hrvoje
08-04-2008, 20:21
Imam ponudu od tvrtke Vodateh iz Rijeke za uređaj Viaqua koji oslobađa vodu od kamenca ali ostavlja minerale u njoj. S obzirom da je cijena poprilična zanima me da li je netko čuo nešto o tom uređaju i kakvi su komentari?

Ovisno koja je svrha vode koja bi se koristila. Ukoliko se radi o vodi koja se neće piti ili vodi sa kojom se nećeš tuširati onda je to ok. No, ukoliko se radi o vodi za piće nema svrhe uzimati uređaj koji samo omekšava vodu. To će dobro doći aparatima, ali nije neki efekt za ljude.

Samo u vodi će i dalje ostati sve one tvari koje ne bi trebale, teški metali (ako ih u vodi na vašem području ima više nego dozvoljeno), pesticidi i herbicidi, te najvažnije KLOR.

Bolje je uzeti filter koji će otfiltrirati spomenute tvari, a lako za uređaje, uvijek možete kupiti drugi ako si zdrava, što je ipak najvažnije.

Govorim ti to jer već neko duže vrijeme tražimo najoptimalnije filtere s obzirom na zagađivače i hvala bogu pronašli smo firmu koja ima najbolje filtere za kućanstvo, gledano sa zdravstvenog aspekta. Ugovor je potpisan i uskoro će se kod nas pojaviti. :)

Helen
08-04-2008, 21:16
Sorry ako postavljam glupo pitanje, nije mi kemija jača strana, ali:

Što ako je na mom području voda iz vodovoda u redu (u smislu bez otrova koliko ja znam) ali je, naravno, klorirana. Može li se i kako riješiti klora? I još da je metoda jeftina, ;) . Navodno taj klor odreagira svoje kad voda stoji, ali koliko treba stajati?

Hrvoje
08-04-2008, 23:04
Sorry ako postavljam glupo pitanje, nije mi kemija jača strana, ali:

Što ako je na mom području voda iz vodovoda u redu (u smislu bez otrova koliko ja znam) ali je, naravno, klorirana. Može li se i kako riješiti klora? I još da je metoda jeftina, ;) . Navodno taj klor odreagira svoje kad voda stoji, ali koliko treba stajati?

Najbolje je imati filter koji će otfiltrirati klor. No, najveći problem sa klorom je tuširanje. Klor je lako hlapljiv pa tako hlapi nama direktno u nos pri tuširanju, dok s druge strane topla voda otvara pore na koži pa fino koža kao spužva upija klor. Može se staviti filter za tuš, to ćemo isto imati.

Inače su klor koristili u prvom svjetskom ratu kao bojni otrov. Vrlo opasna supstanca koja nas lagano, ali sigurno ubija. :mad:

Helen
09-04-2008, 12:30
Hvala, Hrvoje.

Vidim da si u toku s vodom, pa mi još reci - što misliš o vodi za piće u bocama? Mineralne, izvorske, koje god. Neki kažu da ih se isplati kupovati umjesto vode iz slavine (za piće, jasno), neki da je i u tim bočicama ista stvar kao i u slavini.

Hrvoje
10-04-2008, 19:48
Hvala, Hrvoje.

Vidim da si u toku s vodom, pa mi još reci - što misliš o vodi za piće u bocama? Mineralne, izvorske, koje god. Neki kažu da ih se isplati kupovati umjesto vode iz slavine (za piće, jasno), neki da je i u tim bočicama ista stvar kao i u slavini.

Istraživanja u americi su pokazala da 70% proizvođača vode u boci koristi vodu iz vodovoda. Kod nas vjerojatno nije taj slučaj.

No, tu postoje drugi problemi koji su još opasniji. Polimeri iz plastike ulaze u vodu, ako se voda u boci smrzava tada se stvar u vodi dioksin za kojeg kažu da je jedino otrovniji od njega nuklearn otpad.

No, ni to nije toliko opasno koliko ksenoestrogen koji se nalazi u plastici. Opasan je za muške jer trajno mijenja reproduktivne organe. Uništava spermatozoide pa je zbog toga sve veći broj muških neplodan.

Kod žena ksenoestrogen je povezan sa rakom dojke i preuranjenim pubertetom. Uglavnom vrlo opasna stvar. Osobno izbjegavam vodu iz plastike u bilo kojem obliku.

nita11
06-04-2009, 12:40
Jednako tako je opasno ako se voda u plastici dugo drži na ljetnim temperaturama,npr. kod prijevoza.

Zanima me vaše mišljenje o ioniziranoj vodi:)