PDA

View Full Version : Najnoviji hit – kreme uradi sam!

mad max 04
10-01-2008, 10:13
Sve što trebate je voće, jogurt, trave iz vrta i hladnjak. Za salatu? Ne, za jedinstvenu i prirodnu kremu za lice. Kozmetiku rezerviranu za ekološke fanatike prihvaćaju i šminkerice.

Najnovija moda za sljedbenice prirodne ljepote su kreme kućne izrade. Osnovni sastojci su voće, jogurt i najrazličitije trave koje se direktno stavljaju na lice. Riječ je o prastarim receptima u novom ruhu. Pripremaju se u kući, a čuvaju u hladnjaku.

Prirodna kozmetika postala je vrlo popularna u Italiji, gdje inače djevojke i žene koriste različite, često i izrazito skupe proizvode za ljepotu. Međutim, trend krema 'uradi sam' sve je popularniji, i to ne zbog toga što su jeftinije, nego djelotvornije!

Prirodna ljepotica si na lice stavi jogurt kao masku, posvjetljuje si kosu s limunom, a kao masku koristi bademovo brašno. Sakuplja bakine recepte, a za sastojke za tonik za lice koristi sve što nađe u vrtu.

Prirodne ljepotice, naravno, posvećuju veliku pažnju i borbi protiv celulita, i opet su najkorištenije biljke koje se nađu u vrtu. Naravno, prije toga ih treba izmiksati ili pomiješati s nekim uljem. Riječ je o pripravcima koji se pripremaju u kuhinji, a dovoljni su kuhača i mikser.

Primjerice, jogurt pomiješan sa žličicom meda može poslužiti kao mlijeko za čišćenje. Ta prirodna kozmetika vrlo je blaga prema koži, ali i sama priprema može postati prava zabava.

Do sada su prirodnu kozmetiku koristile samo pobornice naturalizma i one koje su alergične na tvorničke kreme. Međutim, krug se brzo širi i u Italiji bez sumnje vlada trend prirodne kozmetike proizvedene u kući.

Kao piling za tijelo popularan je onaj na bazi soli, uz ulje marelice i lavande. Za osvježenje se može pripremiti prema staroj recepturi iz 19. stoljeća toaletna voda pripravljena od jabučnog oca, lavande i ružmarina. Kao maska za lice raširena je 'bljesak svjetlosti', a radi se od tučenog bjelanjka, limuna i jogurta.

Predispozicija za proizvodnju ovakvih proizvoda podrazumijeva rigoroznu higijenu. Potrebno je imati čiste ruke, a koriste se samo zdjelice od stakla. Rok trajanja je limitiran na mjesec dana, nikako više, i ti se proizvodi moraju dobro zatvoreni čuvati u hladnjaku.

Dakle, na redu je lov na stare recepte.

Net.hr

mad max 04
29-01-2008, 16:47
da li netko od forumašica ili forumaša pravi svoju kozmetiku?

Vlatka
30-01-2008, 14:44
sama ne pripremam takve pripravke ali u kozmetičke svrhe koristim maslinovo ulje domaće proizvodnje

mad max 04
31-01-2008, 14:18
Maslinovo ulje je dobra alternativa pjeni za brijanje.....znaci mozemo ga koristiti umjesto pjene,kreme ili gela. Samo se nanese na mokru kozu i brijanje moze poceti jos se eventualno moze dodati etericno ulje radi mirisa.

vale_n_tina
14-03-2008, 13:18
ja sam probala praviti sama svoju "masku" za lice po uputama na internetu, na internetu je ta maska naslikana ljubičasta a ja sam dobila zelenu..... ufffff što se tiče krema... gledala sam na netu sastojke za kreme ufff to je još gore u neku kremu ide kobilino mlijeko..... fuuuuuuj..... zato nikada ni ne pravim sama kreme iako su one bolje, tvorničke kreme koristim ali nikada se ne zna šta to oni tamo smućkaju.... ali većina ih koristi pa i ja.....