PDA

View Full Version : Ćelija - Stanica

Dilan Dog
15-03-2008, 14:40
Ćelija - Stanica

Još jedan problem za evolucioniste predstavlja teškoća organiziranja biopolimera u funkcionalne jedinke zvane ? stanice. Stanica predstavlja visoko organiziranu jedinicu koja sadrži u sebi genetsku informaciju, zapisanu u nukleinskim kiselinama, uz pomoć koje organizam stvara proteine, a koji su uključeni u mnogobrojne kemijske reakcije koji se odigravaju u njemu. Veliki jaz u složenosti između biopolimera i funkcionalne stanice predstavlja još jedno od važnih pitanja vezanih za porijeklo života. Za formiranje stanice se pretpostavljaju postepeni evolucijski procesi, ali sve dok se ona potpuno ne formira, mnoge složene funkcije stanice ne postoje. Da bi stanice imale prave proteine i DNK, potrebne su mnoge druge vrste složenih molekula, kao što su masti i ugljiko-hidrati. I dok izgleda naprosto nemoguće da se prave vrste kemijskih komponenti ikad pojave slučajno, još je nevjerojatnije zamisliti da se sve pojavilo u isto vrijeme i na istom mjestu, i onda se sve to obavilo staničnom membranom, da bi nastao živi organizam.

Živa stanica predstavlja neusporedivo složenu strukturu, koja predstavlja čudo integrirane kemijske aktivnosti. Dva molekularna biologa opisala su nastanak stanice od makromolekula kao "skok fantastičnih dimenzija, koji leži van domena povjerljivih hipoteza. U toj domeni postoje samo pretpostavke. Dostupne činjenice ne obezbjeđuju osnovu za pretpostavke da je stanica nastala na ovoj planeti."

Harold J Morowitz ? koristeći termodinamiku, energetsku vezu između atoma i molekula ? procjenio je da vjerojatnost spontane organizacije organskih molekula da bi samo došlo do nastanka, tj, formiranja jednog prostog organizma, odnosno mikroba, kao što je Escherichia coli, samo 1 na prema broju koji iza jedinice ima 100 milijardi nula. A za poznatu živu formu, mikroplazmu koja ima presjek od oko 0,0002 milimetara, procjena vjerojatnosti od 1 na prema broju koji iza jedinice ima 5 milijardi nula. Dakle bez ikakvog napredovanja. Mnoge druge računice pokazuju kako je život nevjerojatno složen i kako je besmisleno da je nastao sam od sebe.

Zastupnici stvaranja su često na udaru kritike da vjeruju u čuda, ali vjerovanje da je život nastao sam od sebe na Zemlji, bez Inteligentnog upliva, izgleda mnogo više od "čuda".

Stanica predstavlja nevjerojatno složenu strukturu. većina ljudi, koja nije upoznata sa stanicom ovu činjenicu jednostavno odbacuje. Međutim, pritom ne razmišljajući da nešto "malo" ne mora biti sinonim za jednostavno.

To "nešto malo" je nezamislivo složeno... Da je to "nešto malo" C. Darwin samo jedanput vidio u životu, ne bi nikad niti zucnuo riječ "evolucija" ili, "nastanak života od - neživota". Ćelija, stanica je cijeli jedan svemir u malome, sa svojim zakonima u sustavima. Upravo "to nešto malo" suvremene znanstvenike ostavlja bez teksta. ma koliko oni pokušavali ugušiti glas savjesti, nešto im iz dubine bića govori: OVO nije moglo nastati smao od sebe... za ovo je trebao nezamisliv Autoritet, Genij iz svih grana znanosti..."!

To njihovim srcima (umovima) govori onaj o kojem je drevni patrijarh Job zapisao "Poznaješ li čudesa Onoga koji je SAVRŠEN U SVAKOM ZNANJU"?

Helen
20-03-2008, 22:04
...I dok izgleda naprosto nemoguće da se prave vrste kemijskih komponenti ikad pojave slučajno, još je nevjerojatnije zamisliti da se sve pojavilo u isto vrijeme i na istom mjestu, i onda se sve to obavilo staničnom membranom, da bi nastao živi organizam... Mnoge druge računice pokazuju kako je život nevjerojatno složen i kako je besmisleno da je nastao sam od sebe.

Zastupnici stvaranja su često na udaru kritike da vjeruju u čuda, ali vjerovanje da je život nastao sam od sebe na Zemlji, bez Inteligentnog upliva, izgleda mnogo više od "čuda".

Stanica predstavlja nevjerojatno složenu strukturu. većina ljudi, koja nije upoznata sa stanicom ovu činjenicu jednostavno odbacuje. Međutim, pritom ne razmišljajući da nešto "malo" ne mora biti sinonim za jednostavno.

Slažem se, potpuno se slažem. Dilan već zna da se moja vizija inteligencije koja stoji iza života na Zemlji ponešto razlikuje od njegove, ali u ovom dijelu nemam što ni dodati ni oduzeti.

Dilan Dog
20-03-2008, 22:47
naravno da se slažemo !

nikad se netreba ograničavati,potrebno je jako puno truda,ali čovjek je po prirodi znatiželjan..što je po meni jedna neću reći osobina,već pozitivna vrlina ! :)