PDA

View Full Version : Čudotvorni prašak?

Helen
02-05-2008, 20:49
Članak iz «The Times», od 01. svibnja 2008., autorice Hannah Fletcher:

Čovjek koji je izgubio vrh prsta u nezgodi tvrdi da mu je on ponovno izrastao nakon što ga je posuo praškom koji se radi od svinjskog mjehura.
Lee Spivak (69), iz Ohio-a, izgubio je dio srednjeg prsta prije tri godine...
Prašak proizvodi kompanija njegovog brata. Tehnički naziv je «extra cellular matrix» i razvio ga je dr. Stephen Badylak s Univerziteta u Pittsburghu.
Deset dana je gospodin Spivak nanosio prašak na zjapeću ranu na prstu. «Drugi put kad sam stavio prašak već sam mogao vidjeti izrast. Svaki dan taj izrast je bio sve veći. Konačno rana se zatvorila i izrast je bio prst.»
Njegov prst ima potpun osjet i potpunu mogućnost pokreta, kao i nokat i otisak...

Prašak se radi od suhog svinjskog mjehura, pun je kolagena, proteina koji koži daje čvrstoću i elastičnost, i originalno je razvijen za liječenje oštećenih konjskih ligamenata.
Dr. Badylak kaže da se nada da bi uz još desetak godina razvoja prašak mogao pomagati u ponovnom rastu kostiju i funkcionalnih tkiva oko tih kostiju. Naposlijetku, cilj je da možda uspije pomoći i ponovni rast udova.

E sad, ne tvrdim da znam što se ovdje stvarno dogodilo – mala rana i velika reklama ili taj prašak stvarno ima takav potencijal.

C-IP
03-05-2008, 07:35
U svakom slučaju zanimljivo.

zed
05-05-2008, 12:17
da bi tako nešto bombastično dokazao čovjek bi trebao imati dokumentirane fotografije odrezanog prsta i ponovo naraslog prsta

Helen
05-05-2008, 15:22
da bi tako nešto bombastično dokazao čovjek bi trebao imati dokumentirane fotografije odrezanog prsta i ponovo naraslog prsta

Uz članak je išla samo fotografija zaraslog prsta iz koje se vidi da je jagodica "nova", ali da nokat i nije bio povrijeđen.
Već je i prije bio jedan sličan "čudotvorni" preparat od kojeg su rasli novi udovi sisavcima (ne moram reći da mi je to potpuno nevjerovatno) ali dalje od nedokazanih izjava nije se išlo. Bilo bi predivno da postoji ovakvo sredstvo, ali čisto sumnjam...

C-IP
06-05-2008, 05:12
Uz članak je išla samo fotografija zaraslog prsta iz koje se vidi da je jagodica "nova", ali da nokat i nije bio povrijeđen.
Već je i prije bio jedan sličan "čudotvorni" preparat od kojeg su rasli novi udovi sisavcima (ne moram reći da mi je to potpuno nevjerovatno) ali dalje od nedokazanih izjava nije se išlo. Bilo bi predivno da postoji ovakvo sredstvo, ali čisto sumnjam...

A čuj, sve je moguće. Drugi put stavi i fotku :)

Helen
06-05-2008, 18:23
Evo ga link za jedan od članaka sa slikama. Oprez, gadljive su!
http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/article1111137.ece

C-IP
07-05-2008, 05:01
Evo ga link za jedan od članaka sa slikama. Oprez, gadljive su!
http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/article1111137.ece

Pa jesu malo bljak :D

zed
12-05-2008, 08:37
falio je koliko vidim samo vršak prsta. pa to bi 'izraslo' i bez ikakvog praška... :rolleyes: