PDA

View Full Version : Ugrozene zivotinje

Eric Clapton
16-05-2008, 22:30
U svijetu je poznato 1,770.000 životinjskih vrsta, a pretpostavlja se da ih je gotovo stotinu puta više. No, alarmantan podatak je da svakog dana zbog gubitka staništa, lova i iskorištavanja te onecišcenja atmosfere, tla i voda u svijetu izumre 50 – 100(:eek: :eek: :eek: :eek: ) vrsta biljaka i životinja, a najugroženije su morske kornjace, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi...

Naučnici tvrde da je stopa izumiranja danas 40 posto veca od normalne. Treba naglasiti da je izumiranje neke vrste nepovratno! Životinje uglavnom ugrožava covjek, bilo da ih lovi ili iskorištava, onecišcuje tlo, zrak i vodu, ili uništava njihova staništa i unosi strane vrste.

Helen
17-05-2008, 19:25
Mi ljudi smo grozne štetočine. Najgore je to što čak ni mi koji smo svjesni koliko uništavamo Zemlju, nismo spremni odreći se vlastite komocije.
U smislu, znam da sudjelujem na putu u propast, ali trebam auto. Pa umirujem savjest s malim stvarima, recimo koristim starinske platnene cekere umjesto vrećica.

C-IP
18-05-2008, 07:44
Problem je u tome što mi ljudi imamo totalno pogrešan stav kad je u pitanju koegzistencija. Razmislite samo koliko je tih životinjskih vrsta nastanjivalo uvu planetu dok nas još nije bilo ni u sjemenu! I onda se pojavi čovjek i počme raditi red tamo gdje ne bi trebao! Izluđuje me to svojatanje. Što mislite koliko je prirodno kad čovjek različitim načinima ide uspostavljati balans u prirodi!? Konkretno, u Karlovcu ima puno vrana koje ugrožavaju ptice pjevice, i sad će sokolari puštati trenirane sokole da tjeraju vrane. Kog se vraga mi petljamo u to. Priroda će sigurno sama pronaći način da to sredi!

C-IP
18-05-2008, 08:08
Sjedinjene Države stavile su danas polarnog medvjeda na popis ugroženih vrsta jer njegova prirodna staništa nestaju u procesu globalnog zagrijavanja.

Američki znanstvenici predviđaju da bi oko dvije trećine njihove sadašnje populacije, koja se procjenjuje na oko 25.000, moglo nestati do 2050. godine.

Međutim, vlada ističe kako njihovo uvrštavanje na listu ne podrazumijeva uvođenje mjera za sprečavanje globalnog zagrijavanja.

Predstavnici udruga za zaštitu životinja i okoliša izrazili su žaljenje što službeni Washington neće poduzeti opsežniju akciju za spašavanje staništa bijelih ljepotana.