View Full Version : generički lijekovi
pošto barr preuzima plivu, a barr je najpoznatiji u americi po proizvodnji generičkih lijekova, što znači da će oni preplaviti hrvatsku, molila bih više informacija o tim lijekovima (ako neko ima) tim više što se zna da su ti lijekovi namijenjeni sirotinji. ako još netko čita nexus kao ja onda zna zašto pitam.
je to bi i mene zanimalo. To su oni ljekovi koji su istog sastava ko i original, samo su puno jeftiniji? To sam čul nekaj na radiju da to doktori fale kak je to isto tak dobro ko i original. Sam ipak orginal je orginal.
To su lijekovi kojima je istekao patent i mogu ih svi proizvoditi. Zato su tako jeftini. Istina je da u neke tvornice uvijek problematične, pa se uvijek postavlja pitanje koliko su ti lijekovi dobri od pojedinih proizvođača. Ne znam samo šta se ti Štef toliko brineš, kako izgleda ti ćeš umrijeti od alkohola prije nego će ti ijedna tableta zatrebati.:p
Evo ovo je tekst sa pitanjima i odgovorima o generičkim lijekovima. tekst je uzet sa Plivine internet stranice. Pročitajte pa se sami odlučite, ali uzmite u obzir da ipak i Pliva proizvodi lijekove.
Originalni ili generički lijek?
Zahvaljujući napretku znanosti, posebice medicine, u mogućnosti smo kontrolirati većinu bolesti raspoloživim lijekovima, živimo sve duže te sve više i sami brinemo o svome i zdravlju svoje obitelji. Razmišljamo li dovoljno o tome kakve lijekove koristimo? Kada je zdravlje u pitanju, nema kompromisa - kvaliteta lijeka je ono u čemu se svi slažemo. Pritom nam mora biti zajednički interes racionalizacija ukupnih troškova liječenja, jer previsoki izdaci za lijekove opterećuju zdravstveni sustav. Zbog toga ne ostaje dovoljno sredstava za nove dijagnostičke metode, bolničku skrb, preventivne akcije, edukaciju građana i sl.
Ukratko: generički lijek ima isto djelovanje kao i originalni, tj. jednako je učinkovit i siguran kao i originalni, te u rezultatima liječenja nema razlike. Glavna prednost generičkih lijekova je što omogućavaju jednako kvalitetno, a jeftinije liječenje svima.
Na svakom tržištu, pa tako i u Hrvatskoj, prisutni su i originalni i generički lijekovi. Zbog male vjerojatnosti otkrivanja novih spojeva te dugotrajnih i visokih ulaganja u istraživanje i razvoj, originalnih lijekova je sve manje, a njihova cijena čini ih nedostupnima većini pacijenata. Patentna zaštita originalnih lijekova u pravilu traje 20 godina kako bi se proizvođaču osigurao povrat dijela sredstava uloženih u razvoj lijeka. Nakon isteka patentne zaštite aktivnu supstanciju, osim tvrtke koja je nositelj originalnog patenta, mogu proizvoditi i prodavati i druge tvrtke koje zadovoljavaju regulatorne kriterije.
Stoga, bez straha slijedite upute liječnika koji vam je prepisao generički proizvod.
Što su generički lijekovi?
Generički lijek identičan je originalnom lijeku u ljekovitoj tvari, dozi, učinkovitosti, načinu primjene, kvaliteti, farmaceutskom obliku i indikacijama. Ukratko, generik ima isto djelovanje kao i originalni lijek.
Ako je generik isti kao i originalni lijek, zašto drugačije izgleda?
Ljekovite tvari generičkog i originalnog lijeka su iste, dok pomoćne tvari, biološki neaktivni spojevi koje omogućuju da ljekovita tvar poprimi vama prepoznatljiv oblik tablete, kapsule, sirupa, mogu biti različite. Proizvođači, kako bi se razlikovali jedni od drugih, proizvest će različite oblike, veličine, okuse lijekova te ih pakirati u različite kutije, što sve nimalo ne utječe na kvalitetu liječenja.
Djeluju li generici na isti način kao i originalni lijekovi?
Da. Generički lijek ima iste ljekovite tvari kao i originalni te prema tome i isti način djelovanja. Potvrda o istovrsnosti i kvaliteti je neophodna za puštanje generika u promet.
Tko kontrolira lijekove?
Uz samog proizvođača, i prije izlaska na tržište i izdavanje odobrenja kao i tijekom važenja registracije, ponovljenim kontrolama, kvalitetu lijeka strogo nadziru i potvrđuju državne agencije zadužene za kontrolu lijekova. U Hrvatskoj su kontrola i izdavanje dozvole za puštanje u promet lijekova u nadležnosti Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za kontrolu lijekova, tj. Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Standardi i pravila za procjenu kvalitete originalnog i generičkog lijeka identični su i neprekidno se unapređuju.
Proizvode li se generici u lošijim tvornicama?
Ne. Prema međunarodnim standardima, svi pogoni za proizvodnju lijekova moraju imati iste visoke uvjete proizvodnje i moraju zadovoljavati propisane uvjete. Mnogi generici se proizvode u istim proizvodnim postrojenjima kao i najskuplji originalni lijekovi.
Ima li svaki originalni lijek generičku verziju?
Ne, ali velika većina lijekova ima generičku verziju. Nakon isteka patentne zaštite, svi proizvođači smiju proizvoditi i prodavati generičke verzije lijekova.
Zašto je generički lijek jeftiniji od originala?
Prije izlaska na tržište novi lijek mora proći niz predkliničkih i kliničkih ispitivanja djelotvornosti koja su izrazito skupa i dugotrajna. Kako se u proizvodnji generičkih lijekova koriste već ispitane ljekovite tvari, te nije potrebno ponavljati početna istraživanja, njihov je razvoj brži i jeftiniji. Također za njih nije potrebna složena edukacija medicinskih stručnjaka koji su već upoznati s lijekom.
Koja je prednost generičkih lijekova?
S financijskog aspekta generički lijekovi imaju prednost i za fondove zdravstvenog osiguranja i za pacijente ukoliko za lijekove plaćaju participaciju. Možda ste to i sami zamijetili, osobito ako uzimate lijekove za kronične bolesti - terapija se često uzima mjesecima, pa i godinama.
Ako troškove vašega liječenja snosi zdravstveno osiguranje, osiguravatelj će moći novac preusmjeriti u još kvalitetnije liječenje vas i ostalih građana.
Maksimama
07-11-2006, 14:05
Meni to sve malo smrdi! Koja je poanta??? Zašto bi netko dao više novaca za istu stvar koja košta duplo manje?? Zbog pakiranja? Okusa? Pa to mi ne pomaže kad sam bolesna.
Sigurna sam da je još negdje kvaka, ali to nam budu rekli za 10tak godina!:mad:
ja nisam bila bolesna od ljeta 99...sreca...
Lana..Lana..tvoji komantari osvjezuju ovaj forum...hahahahahahaha
tak su amerikanci govorili i da genetički modificirana hrana nije štetna, tako da je danas ima u puno proizvoda da čak niti neznamo gdje sve je, a ipak se već zna da ovce koje pasu tamo gdje je bilo zasađeno genetički promjenjeno sjeme, umire "iz nepoznatih razloga".
tak je isto i s generičkim lijekovima. svašta mogu ugurati nutra i nama prodavati bog zna što. ja njima niš ne vjerujem, a više niti plivi. onaj ko je prodal plivu, prodal je nas četri i pol miliona ljudi novih zamoraca. nadam se da će njegova djeca i unuci jesti te generičke lijekove, kao i oni koji su dozvolili uvoz genetički promjenjenog sjemenja za hranu.:mad:
Maksimama
12-11-2006, 12:57
Što će nama ljekovi, pa imamo RIFE!!!!! Nema tog lijeka kojeg bi radije progutala nego se držala za ručkice po 30 minuta i bila zdrava!:)
vBulletin® v3.8.0, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.