PDA

View Full Version : Putovanje kroz vrijeme

ghost.investigator
19-08-2008, 14:12
Definicija

Razjasnimo prvo značenje pojma "putovanje kroz vrijeme":

Kroz vrijeme zapravo ne možemo ne putovati u smislu da ćemo iz vremenske točke koju zovemo "srijeda" neizbježno doputovati u kasniju vremensku točku, "četvrtak". To se ipak ne običava nazivati "putovanjem kroz vrijeme", već se taj izraz obično odnosi na mogućnost povratka u prošlost ili, ponekad, i na mogućnost ubrzanog puta u budućnost.

Teorija prostora i vremena

Današnja fizika promatra prostor i vrijeme skoro isključivo u okviru Einsteinove teorije relativnosti - teorije koja daje precizan i nedvosmislen opis makroskopskih svojstava prostora i vremena. S druge strane, pouzdano znamo da Einsteinova teorija ne opisuje ispravno mikroskopska svojstva prostora i vremena, na udaljenostima mnogo manjim od atoma. Tamo je valja zamijeniti tzv. teorijom kvantne gravitacije koja usprkos velikom trudu fizičara još uvijek ne postoji. (Jedan od pristupa kvantnoj gravitaciji je i teorija struna o kojoj smo već pisali u "Fizici svemira".)

To je nesretna okolnost jer se ispostavlja da konačan odgovor na pitanje da li je moguće putovati u prošlost nije moguće dati bez poznavanja te potpunije teorije prostora i vremena. Ovo ipak ne sprečava fizičare da spekuliraju o mogućnosti puta kroz vrijeme u okviru prirodnih zakona koji su im trenutno poznati.

Tu su joše neke pojave kao vremenski paradoksi i crvotočine

Crvotočine:

Jedan od načina konstrukcije vremeplova je uporaba svemirskih crvotočina. Crvotočine su cijevi koje povezuju udaljene točke prostora tako da put kroz njih može biti mnogo kraći nego put kroz normalni prostor. U načelu, crvotočina bi mogla biti takva da nam omogući put na drugi kraj galaktike za svega par sekundi, dok svjetlost putujući kroz normalni prostor do tamo treba tisuće godina. I premda smo se sa svjetlošću utrkivali nesportski upotrijebivši prečicu kroz crvotočinu rezultat se računa tj. ispada da smo efektivno putovali brže od svjetlosti i teorija relativnosti pokazuje da takvu crvotočinu [ako se njeni krajevi stave u relativno gibanje] možemo iskoristiti kao vremeplov i možemo se vratiti s drugog kraja galaktike prije nego smo uopće krenuli na put.

Ostaje pitanje da li je postojanje crvotočina u skladu sa svim poznatim zakonima fizike i ako jest da li bismo ih mogli konstruirati kad bismo raspolagali dovoljno naprednom tehnologijom.

Na primjer, naivni pokušaj konstrukcije crvotočine nekakvim "rezanjem i lijepljenjem" prostora je vrlo težak jer implicira određene beskonačnosti u točki reza. Jedna od ideja za prevladavanje ovakvih "konstrukcijskih" problema se zasniva na činjenici da ono malo što znamo o gravitaciji u mikro-svijetu sugerira da prostor-vrijeme mikroskopski gledano nije kontinuirano već neka vrsta pjene prepune mikroskopskih crvotočina. Možda bi izvanredno napredna tehnologija mogla omogućiti da se neka od tih mikro-crvotočina uzme i "napuhne" do kozmičkih razmjera.

Multiverzum:

Drugačiji pristup ovakvim logičkim problemima je putem takozvane ideje multiverzuma. Riječ je o neobičnoj mogućnosti da se svemir u svakom trenutku rascjepljuje na mnoštvo svemira i svaka mogućnost se realizira u nekom od paralelnih svemira. U nekima od tih svemira Thuram je pao preko one lopte i Hrvatska je prvak svijeta u nogometu, a u nekima od svemira naš samoubojica je zaista uspio u svojem naumu i ubio se. Kontradikcije nema jer on ne mora preživjeti u svakom svemiru. Ovo može zvučati kao znanstvena fantastika, ali mnogi ugledni fizičari ozbiljno shvaćaju ovakve ideje koje su zapravo inspirirane neobičnim svojstvima kvantne mehanike.

Helen
19-08-2008, 17:29
Ghosty, ti si autor ovog teksta?

ghost.investigator
19-08-2008, 20:55
Aha, to sam sastavljao na " Text Document" . Trebalo mi je oko 2 dana :D

Helen
20-08-2008, 13:43
Hajd', bit će nešto od tebe :D

ghost.investigator
20-08-2008, 17:24
Hvala :D

hope
21-08-2008, 10:26
nece biti bas nesto od ghosta
sve prepisano sa: eskola.hfd.hr/fizika_svemira/vremeplov/

ghost.investigator
21-08-2008, 11:08
Ti brijes da bi ja iso na neku stranicu fizike? Prije su to od mene oni prepisali, ili ti to dodo tamo nakon mene jer sam ja ovo sam sastavljao, prikupljao sam od raznih stranica, sta je to crvotocina i multiverzum onda teoriju sam malo dobio o tome i sam sastavio a definiciju nisam nist dobio...

Helen
21-08-2008, 14:03
Da, tako je i Hemingway bio kod mene u gostima i ukrao mi priču o ribaru Franini, zamijenio kvarnersku tunu sabljarkom i sad se kiti tuđim perjem... fuj ga bilo. :D

Nekad se djeci govorilo da od laganja raste nos, što je signor Colodi lijepo razvio u priču o Pinocchiu.

A danas brojna djeca pokušavaju biti kao crapperi, pardon, rapperi i hvale sami sebe na sva usta, potpuno nesvjesni da je busanje u prsa i mahanje rukama potpuno bezvrijedan "argument" u civiliziranom društvu.

Idemo sad lijepo otputovati malo u prošlost i potpisati pravog autora pod svaki postani članak, inače će moja malenkost početi brisati sve što je slično na krađu.

"Fair use" iliti "pošteno korištenje" znači da se smije uzeti odlomke i koristiti ih u svojim tekstovima, ali samo pod uvjetom da je naveden izvor i/ili autor.

Dozvoljeno je prepričati bilo što na svoj način, svojim riječima, ali doslovni citat mora biti potpisan. Vjerujem da je ovo treći put da objašnjavam istu stvar.

ghost.investigator
21-08-2008, 14:26
Ja sam ovo napravio sam, nisam copy/paste nisam ni otisao na tu stranicu, ne volim fiziku uostalom...Sa raznih stranica sam prikupljao podatke o putovanju kroz vrijeme, prvo sam nasao od ceg se znaci moze putovati, onda sam te podatke (crvotocina i multiverzum) trazio takoder prek neta i nisam dobio sve s neta sto sam tu napisao, nego sam sam napravio nesto takoder, definiciju sam napisao sam... ( al evo tu je nesto sto nisam priznao...mama mi studira fiziku pa mi je malo pomogla u tim definicijama...ali kunem se da nisam otisao na tu stranicu...ne morate mi vjerovati ali ok...)

Eric Clapton
21-08-2008, 15:28
Svakako... Ja vam nisam rekao da moj tata radi u NASA-i i da je izumio svemirski brod koji putuje brze od svjetlosti... A clanak koji sam stavio u temi "brze od svjetlosti" sam ukrao iz njegovog tajnog dnevnika koji sam nasao u kuhinji na stolu...

ghost.investigator
21-08-2008, 15:36
Svakako... Ja vam nisam rekao da moj tata radi u NASA-i i da je izumio svemirski brod koji putuje brze od svjetlosti... A clanak koji sam stavio u temi "brze od svjetlosti" sam ukrao iz njegovog tajnog dnevnika koji sam nasao u kuhinji na stolu...

Dobijas rep + zbog ismijavanja, a ja sam mislio pameti...no dobro...pravi se ti pametan

Helen
21-08-2008, 15:43
Slušaj, Dušiću, problem je u tome što razina pismenosti i stil teksta značajno odudaraju od tvojih ostalih postova.

Ne tražim od tebe ništa više od fer odnosa prema drugim autorima, kakav i ti očekuješ od drugih prema tebi.

Nema potrebe dalje soliti ovu ranu, ali nastoj biti fer u buduće.

ghost.investigator
22-08-2008, 16:32
Ajoj, spustio me na 0 rep bodova... :)
Jos me i vrijedas cak...dobro dobro, ocete mu dati rep + i zbog vrijedanja mozda?
A za ovaj rep, stvarno me nije briga jer mi to nis ne znaci...:)

Ili se drži teme ili začepi. Tužibabo. Reputacija se stiče, moljakanje i tužakanje ostavi za igralište.
Helen

Eric Clapton
22-08-2008, 18:23
Rep power sam ti trebao smanjiti puuuuno prije, al si mi sa ovih zadnjih par postova stvarno digao zivac...
P.S. Ako imas nekih problema obrati se MENI a ne citavom forumu!!!!!!!

sorry Helen, morao sam jos ovo reci, necu vise offtopic

C-IP
23-08-2008, 13:11
Da skratimo BS, evo na off topicu PREPUCAVANJE pa se svi fino tamo možemo prepucavati, tužakati i tako dalje... ok?