PDA

View Full Version : Štednja ili ulaganje?

Hrvoje
31-10-2006, 09:39
Danas je dan štednje, pa me to ponukalo da vidim i vaše mišljenje? Što je bolje, štedjeti ili ulagati?:)

elli
31-10-2006, 10:02
Interesantna tema :D ,bilo bi jos interesantnije kad bi pitanje formulirao na kako vi stedite u danasnje vrijeme?S obzirom da zelimo ipak imati neki zivotni standard:cool:

Incognito
31-10-2006, 15:52
Mislim da je bit u tome da se novac raspršti. Malo u gostione, malo u kockarnice, koje klađenje na fuzbal i to je to. :D

Štef
31-10-2006, 16:32
Bolje bi ti boli Incognito za sve zapiješ u bertiji. imaš prav to i ide skup, kocka, klađenje,bertija. Tak ti više ode. Ja si malo hitim pod madrac,a ostalo za gušt u bertijici da mi ne pada standard. banke ne volim pa štedim doma, to mi je boljše.

štrumf
31-10-2006, 20:02
Pravilno raspoređivanje novaca je najvažnije. Malo štedjeti i malo ulagati. Ne smijemo biti pohlepni. Ako novac trošite u "bertijama" i gostionama. Slabo vam se piše. Sa novcima treba oprezno, ko nije oprezan sa novcem nije ni sa drugim stvarima.

Incognito
12-11-2006, 09:58
Slažem se s tobom Štrumf. Novac treba raspodjeliti, kako sam i reko. Redom, birt...
Ne stvarno, mislim da je dobro ulagat u ove investicijske fondove. I profiti su bolji nego u bankama. A rizik nije velik, jer fondovi kupuju dionice od domačih i inih tvrtki, tako da morajo prvo ove tvrtke propast, da bi i fond išao 'cugrunt'.

Maksimama
12-11-2006, 12:01
štednja- da, preko životnih osiguranja- to mi se sviđa i štedim tako.
Ulaganje- da, u sebe i na sebe :D :D

Dac
23-11-2006, 11:29
Ulaganje SVAKAKO.
Ali u ovoj državi s ovim državnim aparatom NE!
Zasada je bolje štediti u banci, iako je mala kamata. Kada se stvari pokrenu definitivno po dionice i u biznis.

Hrvoje
23-11-2006, 21:42
Izgleda da je štednja nije najsretnije rješenje. Naravno ako oročite nekoliko milijuna kuna je u redu. Ali ako idete štedjeti da bi imali nešto, imati ćete ništa.

banka daje neku kamau koja je stvarno jadna 3-4% dok je prosjek inflacije 4% a kod bude i više. Pa računajte da štedite nekoliko godina imate manje nego što ste imali prije.

U biti čini vam se da imate više, ali s inflacijom novac manje vrijedi. Evo danas je već 100 eura kao nekad 100 maraka. Tako da inflacija pojede svu ušteđevinu.
To se očigledno ne isplati!:ne:

LAM
25-11-2006, 18:31
Štednja sama po sebi nema smisla, najbolji način štednje je ulaganje bilo investicijsko(dionice,fondovi,stambena...), intelektualno, ulaganje u zdravlje,zabavu... jer štednja sama po sebi je neodrživa, zaustavlja i unazađuje tvoj vlastiti razvoj, a kad pametno ulažeš u bilo što donosi određeni postotak viši od klasične štednje.

Noah
28-11-2006, 13:11
Za uspješno ulaganje moraš imati dvije stvari:
1. Pravu informaciju u pravo vrijeme ili;
2. Biti talentirani maher podkrepljen znanjem.

Za točku 1. nisam u tim krugovima da bih dobio info, a ne znam nekog ko je blizak info.
Za točku 2. ne ide me ni kladionica, a kamoli da znam kako se kreće novac u određenim poduzećima ili državi. Budući da sam djete socijalizma, nemam ni znanje.

Što mi ostaje?:frown:

Incognito
06-12-2006, 09:37
Noah nebih se složio s tobom. Mislim da ne trebaš nekog insidera, da bih zaradio na tim fondovima. Kad je počelo kod nas u Sloveniji, (šta se taj slovenac glasa, ne?), s tim fondovima, koji su kupovali dionice od državnih firmi, ko npr. Ina, Pliva i slično, gdje država ima svoj udio, i naravno neče pustit da se tim firmama nešto desi. U to se isplatio ulagat, jer su ljudi za jedan uložen mio, dobili kroz 2-3 godine, kamate i do 150%. Kod nas je sad sve to zasičeno, tako da nema više tako ludih prinosa al još uvjek je bolje nego u banke. Al ipak je treba malo pripazit kod fondova ko stoji u 'backgroundu', ako država drži ruke nad njima onda ok, ako ne, dalje od njega. Ima jedna dobra stranica o HR fondovima http://www.hrportfolio.com

mad max 04
19-01-2007, 16:44
danas postoji niz financijskih usluga na trzistu...samo je pitanje u koji segment uloziti.....naravno sve zavisi i o kolicini kapitala sa kojim raspolazemo.....sve je to individualno....najrizicnija ulaganja donose i najveci profit....

VIOLETA
12-03-2008, 11:56
Definitivno ulaganje.

macojack
23-06-2010, 12:23
Baš me zanima dal su oni koji su postali za ulaganje još istog mišljenja poslije ove financijske krize;)