Positiva Forum

Go Back   Positiva Forum > Prehrana i tjelesna težina > Zdrava hrana
Registracija... Upute - FAQ Popis korisnika foruma Kalendar Pretraži Današnje poruke Označi sve forume pročitanim

Zdrava hrana Hrana, fina i manje fina, zdrava, nezdrava

Odgovori

Teme alati Display Modes
Old 19-10-2006, 16:38
Hrvoje's Avatar
Hrvoje Hrvoje is offline
Administrator

Hrvoje pravo si zlato!Hrvoje pravo si zlato!Hrvoje pravo si zlato!
Default Špek i čvarci

Iskustva sa potpuno masnom i "nezdravom hranom"?
Ima li hrana uopće utjecaja na naše zdravlje? nedavno su dokazali i pokazali kako nezasićene masnoće mogu biti korisne. Što je ostalim zasićenim masnoćama?
Uključi citat poruke u odgovor
Old 27-01-2007, 21:32
snow girl snow girl is offline
Član

snow girl nema nekog mišljenja o tebi.
Talking

Ako je svinja jela kuruzu i šetala po livadi samo navalite. Naravno, ne prečesto jer u ničemu ne treba pretjerivati. Moja mama (65 godina) obožava špek i čvarke, friga sve na mješavini masti i biljnog ulja i nikad nije imala problema s masnoćama u krvi ni s povišenim tlakom. Ima svoj vrt po kojem stalno nešto kopka, jede puno voća i povrća i stalno je u pokretu.
E, sad ono što sam htjela reći: po nekim novim teorijama kolesterol nije naš neprijatelj, štoviše ne opskrbimo li tijelo dovoljnom količinom potrebnih masnoća, ono će ih morati samo proizvesti. Po tim teorijama žene moraju imati kolesterol jer on služi za proizvodnju hormona potrebnih za reproduktivni ciklus, a muškarcima za proizvodnju testosterona. Neka istraživanja su pokazala da je smrtnost od raka veća kod ispitanika koji su imali nisku razinu kolesterola.
Teorije se pobijaju i mislim da svako mora donijeti svoju odluku prije nego se znanstvenici dogovore.
Old 28-01-2007, 13:12
Hrvoje's Avatar
Hrvoje Hrvoje is offline
Administrator

Hrvoje pravo si zlato!Hrvoje pravo si zlato!Hrvoje pravo si zlato!

Quote:
Originally Posted by snow girl View Post

Ako je svinja jela kuruzu i šetala po livadi samo navalite. Naravno, ne prečesto jer u ničemu ne treba pretjerivati. Moja mama (65 godina) obožava špek i čvarke, friga sve na mješavini masti i biljnog ulja i nikad nije imala problema s masnoćama u krvi ni s povišenim tlakom. Ima svoj vrt po kojem stalno nešto kopka, jede puno voća i povrća i stalno je u pokretu.
E, sad ono što sam htjela reći: po nekim novim teorijama kolesterol nije naš neprijatelj, štoviše ne opskrbimo li tijelo dovoljnom količinom potrebnih masnoća, ono će ih morati samo proizvesti. Po tim teorijama žene moraju imati kolesterol jer on služi za proizvodnju hormona potrebnih za reproduktivni ciklus, a muškarcima za proizvodnju testosterona. Neka istraživanja su pokazala da je smrtnost od raka veća kod ispitanika koji su imali nisku razinu kolesterola.
Teorije se pobijaju i mislim da svako mora donijeti svoju odluku prije nego se znanstvenici dogovore.

Istina je da se teorije pobijaju. Jedna teorija glasi da povišeni kolesterol izaziva rak. Zapravo stvara veliku količinu slobodnih radikala, pa posljedica toga je rak. Tko će znati pravu istinu? Ja sam ipak za manje kolesterola jer će ga tijelo tako i tako samo proizvesti ako mu uztreba. Inače, baka od mog prijatelja ima oko 88 godina i cijeli život pije viski i puši bar kutiju cigareta dnevno. Tako da izgleda nema nekih pravila.
Old 30-01-2007, 07:58
snow girl snow girl is offline
Član

snow girl nema nekog mišljenja o tebi.

Zaboravila sam na pršut, omiljeno jelo Dalmatinaca i Istrijana. Gušti su gušti...
Našla sam jedan interesantan članak na stranicama Belupa i potpisan od jednog doktora:
"Iako je povećani dnevni unos masti, a osobito zasićenih masnoća, jedan od
glavnih čimbenika rizika za razvoj bolesti srčanožilnog sustava, masti ne možemo potpuno izostaviti iz našeg jelovnika. Masti su ne samo najkoncentriraniji oblik energije (9 kcal/g), nego su i važne u izgradnji staničnih membrana, što je bitno za integritet i funkciju cijele stanice. Osim toga, određena količina masti u prehrani (15-25 g masti/ulja) osigurava potrebne dnevne količine liposolubilnih vitamina (A, D, E i K) te esencijalne masne kiseline. Zasićene masti nalaze se uglavnom u namirnicama životinjskog podrijetla (svinjetina, životinjske masti, mesne prerađevine, mliječne masnoće), ali i neka biljna ulja, kao što su palmino i kokosovo, sadrže pretežno zasićene masne kiseline. Brojne studije pokazale su da prekomjerni unos masti, ponajprije onih s većim sadržajem zasićenih masnih kiselina, povisuje razinu kolesterola u krvi i da je čimbenik rizika za razvoj ateroskleroze te nekih kroničnih degenerativnih bolesti.

Kao «zdrava» zamjena maslacu i svinjskoj masti stvoren je margarin, kojeg i
danas neupućeni smatraju zdravom namirnicom na bazi biljnih ulja. Međutim, on sadrži neke tvari sintetskog porijekla, transmasne kiseline koje nastaju tijekom postupka hidrogenacije (očvršćivanja tekućih masnoća), a štetne su za ljudsko zdravlje. Danas možemo reći da je tvrdi margarin opasniji za nastanak srčanog udara nego svinjska mast, koju smo praktično izbacili iz prehrane. Da, svinjska mast sadrži zasićene masnoće i kolesterol, ali ne sadrži vrlo opasne transmasne kiseline. Danas se trans masne kiseline nazivaju «double trouble» (dvostruka nevolja), jer ne samo da poput zasićenih masti podižu razinu «lošeg» LDL kolesterola, nego i snižavaju razinu «dobrog» HDL kolesterola. I evo odgovora zašto je brza hrana tako opasna – ne samo zbog prženja i pregorenih masnoća, nego zbog visokog sadržaja transmasnih kiselina. Dakle, na deklaracijama prehrambenih proizvoda nije dovoljno deklarirati samo količinu masti, nego i količinu transmasnih kiselina jer su one dokazano štetne za ljudsko zdravlje i pridonose razvoju sljedećih poremećaja: nedostatak esencijalnih masnih kiselina,
opadanje imuniteta, debljina, šećerna bolest, povišena razina kolesterola,
razvoj krvožilnih bolesti itd. A ima ih posvuda – u krekerima, čipsu, kolačima..."
Odgovori

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Teme alati
Display Modes

Posting Rules